Moda-Güzellik

Aromaterapi Yağları ile İyileşin

Aromaterapi

Aromaterapi için kullanılan esansiyel yağlar çok eski zamanlardan beri özellikle ruhu ve bedeni iyileştirmede kullanılmaktadır. Anksiyeteden  suçiçeğine kadar pek çok rahatsızlık için koklayarak ya da cilde uygulanan tropikal masaj ile fayda sağlamaktadırlar.

Esansiyel yağlar, bitkilerin saf özleridir ve genellikle buharlı damıtma ile veya başka yöntemlerle çıkarılırlar. Saf halleriyle, herhangi bir işlem görmeden çok kuvvetli olabilecekleri için cilde uygulanmadan önce mutlaka uygun bir şekilde  seyreltilmelidirler. Ayrıca bazı yağların alerjenik reaksiyonlara neden olabileceğini göz önünde bulundurarak her yağın aromaterapi için uygun olmadığını unutmamalısınız. Herhangi bir yağı kullanmadan önce içeriğinin sizin için alerjenik olup olmadığını mutlaka öğrenin.

Aromaterapide kullanılan ve iyileştirici etkileri olan bazı esansiyel yağlar şunlardır:

Lavanta

Lavanta yağı, berrak veya çok açık sarı rengi ve orta derecede aroması olan ince bir esansiyal yağdır. Floral aroması tatlı ama hafiften meyvemsidir. Lavanta yağı, akneye, anksiyeteye, suçiçeğine, depresyona, migrene, yağlı ciltlere, romatizmaya, baş dönmesine, gaza, baş ağrısına iyi gelmekte; hatta doğal bir haşere kovucu olarak da bilinmektedir.

Nane

Buharlı damıtma yöntemiyle çıkarılan nane esansı Mentha piperita olarak bilinen İngiliz nanesinden elde edilmektedir ve hafif berraklıkta veya açık sarı renktedir. Çok güçü bir nane aroması vardır. Astıma, baş ağrısına, mide bulantısına, sinüzite ve yorgunluğa iyi gelir. Mukoza dokusunu tahriş edebileceği için dahili olarak alınmamalıdır. Kardiyak arrest hastaları, ateşi olanlar veya epilepsi hastaları için sakıncalıdır.

Çay Ağacı

Çay ağacı yağı Melaleuca alternifolia olarak bilinen bir bitkiden elde edilir. Buharlı damıtma sonucunda çıkarılan yağ berrak veya açık sarıdır.It is extracted using the steam distillation process which produces a thin clear or light yellow oil. Orta keskinlikte topraksı bir aroması bulunur. Çay ağacı yağı genellikle mantar, akne, yara izi, böcek ısırması gibi cilt problemlerinde, yağlı ciltlerde, kaşıntı için, uçuklarda ve hatta suçiçeği için fayda sağlamaktadır. Bilinen herhangi bir yan etkisi olmamakla birlikte bazı hassas ciltlerde kullanılması tercih edilmeyebilir.

Papatya

Papatya esansiyel yağı ince hafif gri veya soluk mavi bir renkte, orta derece tatlılık ve meyvemsi bir aromaya sahiptir. PMS (Premenstruel Sendrom – Regl öncesi sendromu), romatizma, stres, baş ağrısı, kolik, gaz, alerji, kireçlenme, iltihap ve burkulmaya iyi geldiği bilinmektedir. Kullanımı güvenli olmasına rağmen bazı hassas ciltlerde yangıya neden olabilir.

Okaliptus

Okaliptus yağı Eucalyptus globules isimli bitkiden buharlı damıtma yoluyla elde edilir ve güçlü aroması olan hafif berrak bir yağdır. Okaliptus canlandırıcı, baharatlı ve topraksı bir kokuya sahiptir. Bronşite, kireçlenmeye, sinüzite, soğuk algınlığına, uçuğa ve ayrıca zayıf kan dolaşımına iyi gelmektedir. Dahili olarak alındığında zehirleyici etkisi olabileceğinden uzman bir aromaterapist tarafından bilinçli olarak uygulanmalıdır.

Bazıları esansiyel yağların hiçbir işe yaramadığına inansa da neyin fayda sağlayıp neyin sağlamadığını anlamak için bir denemek gerekmektedir.

1 Yorum

  • […] bir tedaviydi. O zamanki kullanımında, aromalı bitkilerin demlenmesi ile elde edilen aromaterapi yağlarından, mumyalamada, kozmetikte ve tıbbi amaçlarla faydalanılmaktaydı. Bu bilginin Yunanlılara […]

Araç çubuğuna atla
Yandex.Metrica