Adet görmenin günlük hayata en çok etki eden yönlerinden biri adet sancısıdır. Kadınların %50’sinden fazlası adet kanaması sırasında bu ağrıları yaşamaktadır. Ağrılar bazen şiddetli, bazen de hafif şekilde olabilir. Tıp dilinde şiddetli regl ağrısına dismenore denir. Yazımızda adet sancısı neden olur, adet sancısı nasıl geçer sorularının yanıtını bulacaksınız.
Adet Sancısı Neden Olur?
Adet görme, bebek oluşumu için hazırlanmakta olan rahim duvarının, döllenmenin olmaması sonucunda vücut tarafından dışarı atılması nedeniyle oluşur. Rahim (uterus) bir kas dokusudur ve bu kas dokusu adet görme sırasında rahim duvarını atmak için kasılır. Prostaglandin hormonu adet kanaması başlamadan önce kanda yüksek oranlara ulaşır ve adetin başlamasıyla azalmaya başlar. Adet sancılarının menstrüasyon başlangıcında hissedilmesinin nedeni budur.Adet kramplarının şiddeti kandaki prostaglandin seviyesinin yüksekliğine bağlıdır.
Regl ağrısına neden olabilecek bazı yapısal sorunlar şunlardır:
Servikal Darlık
Bazı kadınlarda rahim ağzının darlığı adet akışını engeller. Rahim içerisinde basıncın artmasıyla ağrının şiddeti artabilir.
Endometriozis
Rahmi kaplayan dokunun yumurtalıklar, fallop tüpleri ya da pelvisin üzerine doğru gelişerek yerleşmesi rahatsızlığıdır. Ağrılı adet görme, çikolata kistlerinin oluşumu, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi sorunlara neden olur.
Adenomyozis
Rahmin üzerindeki doku tabakasının uterus kas yüzeylerine doğru büyümesiyle oluşan bir rahatsızlıktır.
Pelvik İnflamatuar Hastalığı
Dişi üreme organı enfeksiyonudur. Bu rahatsızlığa cinsel yolla bulaşan bakteriler sebep olur.
Uterin Fibroidleri
Kanser olmayan fakat büyük ve sert tümörlerdir. Uterin fibroidleri taşıyan kişiler adet görme sırasında şiddetli ağrılar hissederler.
Adet Sancısı Belirtileri Nelerdir?
Adet krampları sırasında gözlemlenen belirtiler şunlardır:
- Karın alt bölgesinde şiddetli sancılar
- Bel ağrısına benzeyen uyuşturan ağrılar
- Kasık ağrısı
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Yumuşak dışkılama
Adet Sancısına Ne İyi Gelir?
“Adet sancısı nasıl geçer?” sorusunun cevabı birçok kadın için çok önemlidir. Öncelikli olarak Nonsteroid antienflamatuvar ya da doğum kontrol ilaçları kullanılabilir. Haftada en az üç gün yarım saatten az olmamak kaydıyla yapılan egzersiz vücudun endorfin salgılamasına neden olur. Bu madde ise doğal ağrı kesicidir. B1- B6 vitamini, magnezyum, E vitamini ve Omega 3 takviyeleri adet kramplarını azaltır. Alt karın tarafına uygulanan sıcak su torbası adet kramplarının şiddetini azaltır. Stresin adet kramplarının ve ağrılarının şiddetini arttığı bilinmektedir. Bu durumlarda yoga ve meditasyon yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.