Akne, deri altında yağ üreten bezlerin ve kıl köklerinin tıkanmasıyla sivilcelere neden olan bir cilt durumudur. Eğer vücudumuz çok miktarda sebum (cildimizin nemli olmasını sağlayan yağ) üretiyorsa, ölü deri hücreleri gözeneklerde sıkışabilir ve siyah noktalara neden olabilir. Bu durumda cildimizde yaşayan bakteriler gözeneklerde sıkışıp kalır ve iltihaplı sivilcelerin oluşmasına olanak sağlar.
Akne Nerelerde Çıkar?
Akne genellikle vücudumuzun alın, yüz, göğüs, omuzlar ve üst sırt kısımlarında görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekte olup, gençler arasında daha yaygındır. Akne ergenlik dönemindeki gençlerde çok sık görülmekle birlikte orta yaşlarda da oluşabilen bir deri hastalığıdır.
Aknenin Nedenleri
Ciltte bulunan gözenekler tıkanırsa gözenekteki bazı bakterilerin üreyebileceği bir ortam oluşur. Bu bakteriyel artış zamanla iltihaba neden olur. Cildimizde akne oluşumunun birkaç nedeni olabilir:
- Bazı ilaçlar
- Bir çeşit hormonun aşırı aktivitesi
- Cildin gereğinden fazla yağ üretmesi
- Yağ veya ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler
- Sivilce sıkma, tahriş
- Kirlilik
- Sigara kullanımı
- Nemden ya da güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan tahriş
- Doğum kontrol ilaçları
- Stres
- Hamilelik
- Yoğun şekilde kozmetik kullanımı
Akne Tedavi Yöntemleri
Akne tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır, ancak her akne tedavisi aynı yöntemle, aynı şekilde yapılamaz. Bu nedenle akne tedavisinin uzman hekimler tarafından yapılması en uygun olandır. Aknenin yaygınlığı, şiddeti, kişinin yaşı tedavinin şekli ve süresini etkiler. Akne tedavisi kısa bir sürede bitmez, uzun süreli bir süreçtir. Kullanılan bazı tedavi yöntemleri şunlardır:
Benzoil Peroksit
Bu ilaç bölgesel olarak kullanılmaktadır, cildin yüzeyindeki ve tıkanmış gözeneklerdeki bakterileri öldürmeye yardımcı olur.
Antibiyotikler
Antibiyotikler, tıkanmış gözeneklerin iltihaplanmasına neden olan bakterilerin büyümesini durdurmak için kullanılır. Bölgesel olarak uygulanabilir yada oral olarak alınabilir.
Retinoidler
Bu ilaçlar yeni sivilcelerin oluşumunu azaltabilir ve gözeneklerin tıkanmasını önler.
Drenaj
Bu işlem cerrahi olarak veya büyük bir kist haline dönüşmüş akneleri tedavi etmek amacıyla kullanılır.
Fototerapi
Bu süreç cilt üzerindeki akne nedenli bakterilerin sayısını azaltmak için kullanılır.
Lazer
Yoğun akne vakalarında şişmiş dokuyu ve kızarıklığı azaltmak için lazer uygulamaları kullanılır.