Çocuklarınızla evde geçirdiğiniz zamanı eğlenceli ve öğretici aktivitelerle daha kaliteli hale getirebilirsiniz. Bu okul öncesi deneylerle çocuklar sıkılmadan, keşfederek öğrenmenin tadını çıkaracaktır. Gelin telefonları ve tabletleri bir kenara bırakıp, okul öncesi öğrenme aktivitelerinin keyfini çıkaralım.
Yanmaz Balon Deneyi
Malzemeler: 1 adet mum, 2 adet balon, kibrit ve su
Deney Yapılışı: Birinci balonu şişirdikten sonra yanan mumun alevinde patlatın. Çocuk balonun patlayabilen bir nesne olduğunu görsün. İkinci balonu biraz suyla doldurduktan sonra şişirin ve suyun olduğu tarafı yanan muma tutun. Balonun yanmadığını ve patlamadığını göreceksiniz. Çünkü balonun içine su konulduğunda balonun tutuşma sıcaklığına ulaşması ertelenmiş oluyor.
Renkli Lahanalar Deneyi
Malzemeler: 4 adet lahana yaprağı, 4 adet bardak, su dolu şişe, 4 farklı renkte gıda boyası
Deney Yapılışı: İçi suyla dolu olan dört bardağa dört farklı gıda boyası ekleyin. Daha sonra bu bardaklara lahana yaprağı batırıp bir gece bekleyin. Yapraklara hangi renk gıda boyası eklendiyse ona göre renk değişimleri olacaktır. Lahanalar bulundukları bardaktan suyu emdiklerinden bütün lahana yaprağı bulunduğu suyun rengini alır.
Yüzen Yumurta Deneyi
Malzemeler: 2 adet bardak, 2 adet yumurta ve bir miktar tuz
Deney Yapılışı: Su dolu bardağın içine yumurtayı koyun. Yumurtanın battığını göreceksiniz. İkinci bardağa bir miktar tuz ekledikten sonra içine yumurtayı koyun. Yumurta yüzecektir. Her maddenin kendine özgür bir ağırlığı vardır. Tuzlu su yumurtadan daha ağır olduğu için yumurta batmaz.
Renkli Süt Deneyi
Malzemeler: Tabak, süt, sıvı sabun, kulak çubuğu, gıda boyası
Deney Yapılışı: Bir miktar sütü geniş bir tabağa koyun ve üzerine gıda boyasını damlatın. Ayrı bir kapta kulak çubuğunu sıvı sabuna batırın.Bu kulak çubuğunu damlattığınız renklerin ortasına dokundurun. Kulak çubukları hareket ettikçe renklerin dalgalandığını göreceksiniz. Bu olayın sebebi sütün içerisine damlatılan sıvı sabunun sütle moleküllerinin birbirine tutunmasıdır.
Bitki Yetiştirme Deneyi
Malzemeler: Tohum, Bulaşık süngeri, makas, kalem ve su
Deney Yapılışı: Kuru süngeri çeşitli şekillerde kesin. Daha sonra tohumları süngerdeki deliklere yerleştirip sulayın. Kestiğiniz süngerleri güneş alan bir alana bırakın ve nemli kalmalarına dikkat edin. Bu sayede çocuk bir bitkinin ekilmesinden gelişimine kadar olan evrelere tanık olacaktır.
Yanan Kibrit Deneyi
Malzemeler: Aydınlatıcı ve kibrit
Deney Yapılışı: Bu basit deneyde yapılması gereken kibriti yakıp diğer elinizle tuttuğunuz aydınlatıcı yardımıyla elinizin gölgesini duvara düşürmek. Deneyde kibritin ve elin gölgesi duvardayken, alevin gölgesinin olmadığını göreceksiniz. Çünkü alev ışığın kendi içinden geçişine izin verdiği için gölgesi oluşmaz.
Kalem Hilesi Deneyi
Malzemeler: Birkaç kalem, 2 adet kilitli poşet ve su
Deney Yapılışı: Birinci poşete kalemleri sapladıktan sonra poşetin içine su dökün. Su deliklerden sızacaktır. İkinci poşete yarısına kadar su doldurun. Sonra kurşun kalemle poşette delikler açın. Suyun akmadığını göreceksiniz. Polietilen yapıdaki poşet parçaya ayrılınca sıklaşmaya başladığı için suyun geçişine izin vermez.